V čem vyrazit na volejbal

Volejbal, česky „odbíjená“, je kolektivní sport, který buduje silný odraz, dynamiku, výbušnost a v neposlední řadě smysl pro kolektiv. V jeho základní (halové) podobě se na každé straně sítě nachází družstvo tvořené 6 hráči. Vítězem zápasu je ten, kdo jako první získá ve 3 setech 25 bodů.  

Není volejbal jako volejbal

Volejbal vznikl v roce 1895 v americkém státě Massachusetts. Cílem hry bylo pomocí úderů rukou dopravit míč na polovinu soupeře přes tenisovou síť, zavěšenou ve výšce 2 m. Volejbal se v průběhu historie stal jedním z pěti nejoblíbenějších sportů planety. Oba jeho nejznámější formáty – halový (Indoor) i plážový (Beach Volleyball, dvojice) – se staly trvalou součástí programu olympijských her. Velmi časté jsou také turnaje venku na antuce. Nově se začíná prosazovat také další varianta – volejbal na sněhu (Snow Volleyball, trojice). Volejbal je možné provozovat jak na profesionální nebo výkonnostní, tak na čistě amatérské úrovni, venku i uvnitř, celý rok, za každého počasí.

Jak říká známé přísloví: Není špatného počasí, je jen špatně oblečený sportovec. 

V čem tedy vyrazit na volejbalový trénink/zápas?

Za dobu své hráčské kariéry jsem snad tisíckrát před odchodem kontrolovala, zda mám vše sbaleno. Nejvíc se mi osvědčila kontrola stylem „zdola nahoru“. Tedy: boty-ponožky-nákolenky-šortky-(sportovní podprsenka)-tričko (dres). To bylo nutné minimum, abych mohla nastoupit na hřiště. 

Další položky přibývaly dle počasí nebo teploty v hale (přibyla funkční vrstva, mikina a tepláky na rozcvičení) nebo typu tréninku (na beachvolejbal v základu stačí kvalitní plavky a sportovní sluneční brýle). Pojďme si nyní jednotlivé základní položky trochu přiblížit.

Vhodná obuv

Asi nejdůležitější část výbavy při hře v hale. Bez kvalitních bot se prostě neobejdete. Měly by sedět dobře na noze, ale netlačit, poskytovat oporu kotníkům, dobře tlumit nárazy a mít podrážku vhodnou do haly. Pro hru venku na antuce jsou nejlepší boty s podrážkou vhodnou na tento povrch. Při nákupu doporučuji si v prodejně obout obě boty (vezměte si sportovní ponožky) a zkusit se v nich nejen projít, ale i si zaskákat a zkusit „nastínovat“ pár úderů. Ruku v ruce s obuví jdou i vhodné sportovní ponožky. Ty na volejbal by měly být dostatečně silné, aby spolu s obuví tlumily nárazy, chránily chodidla před odřením a dobře odváděly pot. Nejčastěji (ale ne vždy) bývají klasicky bílé, různé délky – od kotníkových až po vysoké podkolenky. 

Volejbalové oblečení

Nejobvyklejší variantou tréninkového oblečení jsou krátké šortky a jednoduché tričko s krátkým rukávem. Šortky bývají nejčastěji černé, krátké a obtažené u žen, volné v délce nad kolena u mužů, vyrobené z funkčních materiálů. Tričko bývá volnějšího střihu, může být z funkčních materiálů odvádějících pot. Mnoho hráček a hráčů však stále preferuje trička z bavlny. Pokud trénujete nebo hrajete zápas v zimě, volí se jako další vrstva spodní (termo) tričko s dlouhým rukávem, aby nedošlo k prostydnutí ramen, která jsou pro volejbal velmi důležitá.

Muži čím dál častěji volí i spodní kalhoty v různé délce, aby udržely svaly co nejvíce v teple. Během rozcvičky v chladu využijete i sportovní teplákové soupravy. Opět volte spíš volnější střih, který půjde snadno obléknout a svléknout, berete si je přes kompletní oblečení a sundáváte až v tělocvičně těsně před hrou. Vše, co máte na sobě by vám mělo dobře sedět. Příliš těsné oblečení vám brání v pohybu, příliš volné oblečení se vám plete do cesty a výsledek je stejný. 

Položkou speciálně důležitou pro ženy je sportovní podprsenka. Volejbal je dynamický sport s častými změnami směrů a velkým množstvím výskoků, proto vždy vybírejte nejen podle designu, ale hlavně podle pevnosti a volte modely s vyšším stupněm opory.

Doplňky na volejbal

Nezbytným doplňkem pro pohodový trénink jsou měkké chrániče kolen – nákolenky. V zápalu boje se často vrhnete po míči a na následky nemyslíte. Chrániče vás alespoň částečně ubrání před bolestivými odřeninami a modřinami. Častěji je využívají ženy než muži, kteří jsou v mládežnické kategorii často napomínáni, ať se „nevozí po kolenou a běhají“.

Další doplňkovou, ale přesto velmi důležitou položkou jsou gumičky, čelenky a sponky do vlasů. Špatně udělaný culík, ze kterého vám s každým krokem vypadne pramen vlasů je při zápase něco jako noční můra. V případě gumiček a sponek tedy platí, že „víc je víc“. Nebojte se být kreativní a vlasu různě vyčesávat a zaplétat, aby byl výsledný účes co nejpevnější, odpadne vám jedna starost navíc. 

Co naopak rozhodně nechte doma jsou výrazné šperky. U mohutných řetízků a náušnic hrozí úraz při zachycení o síť. Maximální povolené jsou malé „pecky“. Prstýnky také sundejte, i když si zrovna nenarazíte prst, ruce během hry často mírně natečou a šperky byste nemusela nějakou dobu sundat. Hodinky, náramky nebo sporttestery na zápěstí také nejsou vhodné, kromě hrozícího zranění nebo jejich poškození je zároveň ovlivněna i kvalita prováděných úderů. Nemusím snad dodávat, že k horšímu.

Posledním, ne však nezbytným, doplňkem, který volejbalisté využívají jsou sluneční brýle. Nejčastěji je můžete vidět u hráčů beachvolejbalu. Chrání oči hráčů nejen před sluncem zářícím na obloze, ale i před jeho odrazem od světlého písku a v neposlední řadě zamezují tomu, aby se písek dostal hráčům do očí. Někteří hráči je nenosí, jelikož bez nich mají lepší odhad na míč. 

Tolik tedy k základní výbavě volejbalisty. Bez ohledu na to, zda máte či nemáte potřebné vybavení, nejdůležitější je si pohyb užívat s chutí. 

Profi tip na závěr

Hrajete na soutěžní úrovni a přemýšlíte, čím své tréninky oživit? Česká firma JOFOsport ve spolupráci s evropskou značkou Dynamic Dimes vyrábí moderní tréninkové vybavení a trenažéry (nejen) pro volejbal. Trénink svého týmu můžete zpestřit zapojením volejbalového děla Freddie, automatického měřiče výskoku, blokařského trenažéru nebo nahrávačského cíle.