12 tipů, jak vyčistit tenisky

Mají už vaše oblíbené tenisky to nejlepší za sebou a jsou zralé na vyhození? Zkuste jim dám ještě jednu šanci a pořádně je vyčistit a oživit. Při troše námahy vám určitě ještě alespoň jednu sezónu poslouží, a vy se se svým oblíbeným kouskem ještě nebudete muset rozloučit. Přinášíme 12 tipů, jak zejména bílé tenisky opět přivést k životu!

1. Prací prášek a kartáč

Napusťte si do umyvadla teplou vodu a smíchejte ji s trochou pracího prášku nebo gelu. Vezměte si na pomoc malý kartáč na boty a dejte se do práce. Boty můžete buďto celé namočit a v roztoku řádně vydrhnout, nebo je tu ještě možnost druhá; z pracího prášku vytvořit s použitím malého množství vody jakousi pastu, kterou vydrhnete pouze vnější stranu bot, kterou následně omyjte vodou.

2. Na gumu platí jen další guma

Gumový lem podrážek dostává při každém klopýtnutí pořádně zabrat a nečistoty jdou z tohoto povrchu odstranit jen stěží. Vyzkoušejte je vygumovat obyčejnou bílou gumou na tužku a papír.

3. Tekutý písek a houbička

Tento favorit se hodí na bílou koženku a gumové okraje. Boty a houbičku navlhčete, naneste tekutý pískový čistič a jemně je tímto způsobem očistěte. Poté písek omyjte. Boty rozhodně prokouknou.

4. Soda a ocet

Věrní pomocníci v domácnosti – ocet a soda. Pokud je smícháte dohromady a necháte je působit na nečistoty na bílé obuvi, můžete se spolehnout, že bude jako nová. Směsí jednoduše boty vykartáčujte nebo umyjte houbičkou či měkkým hadříkem.

5. Bílá zubní pasta

Na podrážky a jiné gumové části bot skvěle působí také obyčejná zubní pasta. Naneste ji na starý zubní kartáček a tyto části obuvi s ní vyčistěte. Nakonec botu otřeme vlhkým hadříkem, abychom ji zbavili zbytků pěny a máme hotovo.

6. Mýdlo Jelen nebo žlučové mýdlo

Tato mýdla jsou velice efektivní, co se boje se skvrnami a nečistotou týče. Připravte si buďto mýdlový roztok, nebo kostku mýdla jednoduše namočte a vydrhněte povrch přímo s ní. Tento způsob čištění je vhodný hlavně na plátěné boty.

7. Šampon na vlasy

Docela účinný je také šampon na vlasy. Boty mírně navlhčíme a na mokrou houbičku naneseme trochu šamponu. Poté na povrchu vytvoříme pěnu a čistíme. Tento způsob se hodí jak na boty plátěné, které můžeme následně dát do pračky, tak na koženku, kterou jednoduše od zbytku šamponu omyjeme.

8. Peroxid vodíku

Peroxid vodíku lze zakoupit například v lékárně. K použití na boty můžeme zvolit i vyšší koncentraci. Postupujeme tak, že peroxidem navlhčíme vatový tampon, kterým pak boty otíráme a čistíme. Necháme nějakou dobu působit a následně povrch ještě otřeme vlhkým hadrem.

9. Savo perex

Plátěné bílé tenisky můžeme s klidem namočit i do roztoku z přípravku Savo perex, který jim navrátí zářivě bílou barvu a odstraní zašlé skvrny. Tento způsob čištění je ale vhodný pouze na čistě bílé boty bez jakýchkoliv nápisů, obrázků nebo jiných barevných aplikací.

10. Profesionální přípravky

Použít můžeme také profesionální přípravky na čištění bot, které lze sehnat ve specializovaných prodejnách s obuví. Tyto přípravky jsou však poměrně drahé, a ne vždy účinkují tak, jak by si člověk představoval. Při mírném znečištění, nebo jako součást rutiny jsou však ideální.

11. Žádné sušení na slunci

U bílých tenisek se zkuste vyhnout sušení na přímém slunci. Říká se sice, že sluneční paprsky vytáhnou skvrny a povrch vybělí, nicméně u některých materiálů může dojít k tomu, že se objeví mapy nebo skvrny.

12. S pračkou opatrně

Boty samozřejmě můžeme prát v pračce. Ne každé se ale na praní hodí. Například kůže nebo semiš do pračky rozhodně nepatří, naopak u plátěných bot se nemusíte obávat poškození. Praní zvládnou i některé koženkové boty; perte je však na co nejnižší teplotu. Před vložením do pračky nezapomeňte z bot vytáhnout vložky a tkaničky, které samozřejmě můžete v bubnu společně s obuví nechat zvlášť.